logo

Gybocare

GYBOCARE

Karin van Dun
Vroedvrouw
Gyminstructor


Zandstraat 62 - 3140 Keerbergen
tel : 0471/48.11.93

Karin van Dun
Vroedvrouw
Gyminstructor


Zandstraat 62 - 3140 Keerbergen
tel : 0471/48.11.93
Ons aanbod

Medical Taping Concept


Medical taping concept

Wat is Medical Taping Concept (MTC)?

Het medical taping concept is een behandelmethode die zijn oorsprong vindt in het Oosten, met name in Japan en Korea, waarbij men uitgaat van de stelling dat de spieractiviteit helpt bij het herstel van blessures. Zij vertrekken vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit van essentieel belang zijn om een goede gezondheid te behouden of deze te herstellen. De achtergrondgedachte hierbij is, dat onze spieren niet alleen nodig zijn als bewegingsapparaat maar daarnaast ook een heel belangrijke rol spelen in de bloed- en lymfecirculatie en in de temperatuurregeling van ons lichaam.
Wanneer spieren dus niet goed functioneren, kan dat resulteren in heel wat klachten en aandoeningen.

Voortbouwend op deze gedachte, werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Of met andere woorden, de tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Medical taping, ook wel bekend als kinesiotaping, is de langverwachte opvolger van het tapen met conventionele sporttape, welke beter bekend is bij ons. Gewone sporttape, wit van kleur en strak/stijf aanvoelend, heeft hoofdzakelijk als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel.

Wat zijn de eigenschappen van deze tape en hoe werkt het?

Medical taping daarentegen maakt gebruik van een elastische, katoenen tape met anti-allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid, hij is waterresistent (er kan dus mee gedoucht en gezwommen worden) en kan makkelijk 5 à 6 dagen blijven zitten. Op deze manier is er ook steeds 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na een weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloedt de receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven zo intact. De taping stelt het lichaam in staat op een geheel natuurlijke wijze te blijven bewegen.

Wanneer kan deze behandeling toegepast worden?

Het toepassingsgebied van het Medical Taping Concept mag breed genoemd worden en ontwikkelt zich nog steeds verder.
We zien deze techniek niet enkel meer gebruikt in het wereldje van de topsporters maar tevens vindt het zijn toepassing bij de gewone bevolking, zowel sporters als niet sporters.

Indicaties voor MTC:

 • pijndemping
 • nabehandeling van blessures (vb. spierrupturen)
 • behandeling van klachten tgv overbelasting (vb. tennis- of golfelleboog, RSI, beginstadium van carpaal tunnelsyndroom ... )
 • ontstekingen reduceren (vb. bursitis)
 • lymfoedeem, zwelling reduceren
 • grote blauwe plekken, haematomen verminderen
 • behandeling van kneuzingen, verstuikingen, distorsies
 • spanningshoofdpijn en pijnen veroorzaakt vanuit de nek
 • gewrichten beschermen, positiebeïnvloeding van gewrichten
 • remming van overstrekkingen
 • frozen shoulder
 • ...

Voor de meeste toepassingen geldt dat de taping een paar keer (paar weken) dient worden herhaald voor men een optimaal resultaat kan bereiken.

Er zijn 4 kleuren tape beschikbaar: Blauw Roze Beige Zwart

De blauwe en roze hebben ieder zo hun specifieke versterking op het resultaat.
De beige daarentegen is ontworpen als neutrale kleur voor diegene die de aanwezigheid van hun taping niet zichtbaar willen tonen.
De zwarte is een extra watervaste variant die het zwemmen en baden ook toelaat, of gebruikt wordt bij sporters die intensief transpireren.

Door de tape met verschillende technieken, waaronder spiertechniek, ligamenttechniek en specifieke technieken toe te passen, kunnen diverse weefsels op te onderscheiden manieren beïnvloed worden.

Foto's toepassingsvoorbeelden (Klik op de foto's om deze te vergroten)
Spierscheur van de kuit Spierscheur van de kuit Herpositionering van de knie bij knieklachten Herpositionering van de knie bij knieklachten Nek-, schouder-, bovenrug-, onderrugklachten schouder-, bovenrugklachten lymfedrainage bovenbeen tgv vocht in de knie overbelasting van de hamstrings
© 2010-2023 - Gybocare
ondernemingsnr: 0876.168.336
webdesign : highgate´57